fredag, mars 10, 2006

Vem vill ha en e-papperstidning?

I dagens Computer Sweden utmålas e-tidningen som papperstidningens arvtagare (sidan kräver inloggning). En e-papperstidning är, enkelt förklarat, en läsvänlig papperstunn skärm som kan laddas med tidningar och böcker. Jag har flera gånger lyssnat på Stig Nordqvists (TU) föredrag om e-papper och e-papperstidningen. Tidningsutgivarna deltar aktivt i projektet DigiNews som är ett europeiskt projekt kring digital distribution och konsumtion av framtidens tidning. Jag kan förstå branschens upphetsning. Tänk att slippa de stora kostnader för distribution och papper och ändå kunna leverera en tidning och tjäna pengar på annonser och prenumerationsintäkter. Det är alla dagstidningars våta dröm. Men... vilket behov fyller egentligen e-papperstidningen? Är det verkligen en genomtänkt ide?
Ur artikeln: E-papperstidningen kommer som hörs på namnet att innebära en viss återgång till papperstidningen jämfört med nättidningen. Vi bläddrar i tidningen precis som förut, med den skillnaden att vi ljudlöst pekar på e-tidningens gränssnitt för att ta oss fram i den. Utseendet liknar papperstidningens med sina rubriker, bilder och artiklar.
Varför skulle vi vilja återgå till papperstidningen, fast i digital form? Om man ser det kortsiktigt så kan det låta som en vettig idé. E-papper har mycket bättre läsbarhet än skärm och kan till och med läsas i solljus. Men e-papperstidningen är fortfarande på prototypstadiet och det lär dröja många år innan några svenska dagstidningar kommer ut på e-papper. Jag tror aldrig att det kommer att ske. Hela idén är nämligen fel. E-papperstidningen är inte framtagen med läsarnas behov i fokus. Grundtanken är istället att sänka dagstidningarnas kostnader och ändå ge ut en tidning. Men argumenten haltar. Vi har redan en ny billig distributionsform, nämligen nättidningen. För medan TU och DigiNews filar på sitt e-papperskoncept så utvecklas datoren och skärmar som är mindre, bättre och ständigt uppkopplade. För inte är det väl någon som tror att en dator kommer att se likadan ut om tio år? Samtidigt lär nyhetssajternas gränssnitt utvecklas och förbättras. Varför skulle då någon vilja tanka ned en statisk papperstidning till sitt digitala papper när de kan nå hela världens nyhetssajter på sin smidiga ultratunna surfplatta? Jag kan inte komma på någon vettig anledning. Nej, lägg ned tanken på e-papperstidningen. Den kommer att vara omoderna innan den ens kommit ut. Lägg kraften på att förbättra nyhetssajterna istället. Det är där morgondagens tidningsläsare kommer att finnas. Technorati Tags: , , , Andra bloggar om: , , ,

1 Comments:

Blogger A. von Achtersnurra said...

Jag håller med: en tidning vill man bläddra i.
Snabba, korta nyheter som uppdateras ofta funkar finfint på webben.

3/11/2006 12:16:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home